Kimimize hoş gelen kimimizin nahoş bulduğu kokusu nedeniyle sevilen ya da nefret edilen Kereviz adlı kış sebzesi Maydanozgiller'dendir. Anayurdu Akdeniz havzası ile Kafkasya olan yabani kereviz adlı bitkinin ayıklanması ve ıslahıyla kültüre alınmıştır. 30-100 cm. boylanabilen her bölümü keskin kokulu ve ikiyıllık otsu bitki olan kerevizin kökü ve/veya yaprakları sebze olarak tüketilmektedir.
Bitkinin ilk yılında yumrusu (kökgövdesi) gelişir. İkinci yılında sapları gelişip çiçek açar ve tohum verir. Kerevizin yumru kökü gelişkin olanlarına kök kereviz çok parçalı ve sapı oluklu yaprakları olanlarına yaprak ya da sap kereviz adı verilir.
Bitkinin körpe yaprakları güneşsiz ve havadar bir yerde kurutularak havanda ezilip toz haline getirilir ve bazı yiyeceklere çeşni vermesi için serpilir. Bitkinin tohumları da kurutulup ezilerek kereviz tuzu olarak bazı yiyeceklere katılır. Tuzsuz rejimlerde sofra tuzu yerine kullanılır.
Bitkinin ilk yılında yumrusu (kökgövdesi) gelişir. İkinci yılında sapları gelişip çiçek açar ve tohum verir. Kerevizin yumru kökü gelişkin olanlarına kök kereviz çok parçalı ve sapı oluklu yaprakları olanlarına yaprak ya da sap kereviz adı verilir.
Bitkinin körpe yaprakları güneşsiz ve havadar bir yerde kurutularak havanda ezilip toz haline getirilir ve bazı yiyeceklere çeşni vermesi için serpilir. Bitkinin tohumları da kurutulup ezilerek kereviz tuzu olarak bazı yiyeceklere katılır. Tuzsuz rejimlerde sofra tuzu yerine kullanılır.
BESİN DEĞERLERİ
100 gr. sap ya da yaprak kerevizin besin değerleri şöyledir: 17 kalori; 0 9 gr. protein; 3 9 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0 1 gr. yağ; 0 6 gr. lif; 29 mgr. fosfor; 39 mgr. kalsiyum; 0 3 mgr. demir; 126 mgr. sodyum; 341 mgr. potasyum: 240 IU A vitamini; 0 03 mgr. B1 vitamini; 0 03 mgr. B2 vitamini; 0.3 mgr. B3 vitamini: 0 06 mgr. B6 vitamini; 8 mcgr. folik asit; 9 mgr. C vitamini ve 0 5 mgr. E vitamini.
100 gr. kök kerevizin yukarıdakilerden farklı besin değerleri şunlardır: 40 kalori; 1 8 gr. protein; 8 5 gr. karbonhidrat; 100 mgr. sodyum ve 300 mgr. potasyum.
100 gr. sap ya da yaprak kerevizin besin değerleri şöyledir: 17 kalori; 0 9 gr. protein; 3 9 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0 1 gr. yağ; 0 6 gr. lif; 29 mgr. fosfor; 39 mgr. kalsiyum; 0 3 mgr. demir; 126 mgr. sodyum; 341 mgr. potasyum: 240 IU A vitamini; 0 03 mgr. B1 vitamini; 0 03 mgr. B2 vitamini; 0.3 mgr. B3 vitamini: 0 06 mgr. B6 vitamini; 8 mcgr. folik asit; 9 mgr. C vitamini ve 0 5 mgr. E vitamini.
100 gr. kök kerevizin yukarıdakilerden farklı besin değerleri şunlardır: 40 kalori; 1 8 gr. protein; 8 5 gr. karbonhidrat; 100 mgr. sodyum ve 300 mgr. potasyum.
- *Güçlü bir idrar söktürücüdür: içerdiği apiol adlı maddeyle idrar yollarını ve kanı temizler. *Bedende şikâyetlere neden olan bazı durumlara (sözgelişi eklemlerdeki gut hastalığı gibi) iyi gelir.
- *Sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır. Aşırı sinirlilik durumunu yok eder.
- *Bedene yararlı diğer etkileri de şunlardır: Uyarıcıdır. Bedeni güçlendirici toniktir. Gaz söktürücüdür. iştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.
0 yorum:
Yorum Gönder