15 Aralık 2009 Salı

Faydalı Bilgiler ; Kurutma Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?












KURUTMA  NASIL YAPILIR?


Biberlerin yeşil ve kırmızı (genellikle acı olurlar ve mutlaka açık alanda işlenirler) renkli olanları ayrı ayrı kurutulur.Önce, çöp kısmı ve tohumları ayıklanan dolmalık biberler, içleri oyularak iğneyle ipe geçirilir. Sonra kırmızı biberler güneş altına, yeşil biberler de (kızarmaları için) gölgeye asılarak kurumaya bırakılır. Güneydoğu Anadolu'da patlıcanların kesilen başları ziyan edilmez; üçe, dörde bölünüp, yere serilerek kurutulur ve kış aylarında mıcırık aşı, baş kavurması veya doğrama adı verilen yemeklerin yapımında kullanılır.

FAYDALARI  NELERDİR?
  • Bulaşıcı hastalıklara karşı etkilidir.Vücudun özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı direncini artırır.
  • Genel bir sindirim yardimcisidir.Mide suyu ve tükürük oluşumunu artırır, sindirimi kolaylaştırır.
  • Romatizma, mafsal ve diş ağrılarını azaltır, krampları giderir, terlemeyi artırır.
  • Metabolizmayi gelistirir ve hatta gazin iyilesmesinebile yardim eder.
  • Siddetli bas agrisinin tedavisinde kullanilir.
  • Damar tikanikliklarinda faydasi görülür.
  • Çayi soguk alginligive üsütmeleriçin faydalidir.
  • Trigliserit ve LDL kolestrolün düsürülmesinde yararlidir.
  • Agrive iltihaplanmayi iyilestirmeye yardim eder.
  • Istah açicidir.

0 yorum:

Yorum Gönder