15 Ocak 2010 Cuma

EZO GELİN ÇORBASI




EZO GELİN ÇORBASI
 MALZEMELER:


  • 2 SU BARDAĞI KIRMIZI MERCİMEK
  • 2 ADET ORTA BOY SOĞAN
  • 6 DİŞ SARIMSAK
  • 1 KAHVE FİNCANI PİRİNÇ VEYA  BULGUR.
  • 1 ÇORBA KAŞIĞI DOMATES SALÇASI
  • 1 ÇORBA KAŞIĞI BİBER SALÇASI (ACI)
  • 1 LİMONUN SUYU
  •  SU
  • 50 GR TEREYAĞ
  • TUZ,KARABİBER,KIRMIZI BİBER,KEKİK,NANE
YAPILIŞI:
 



 


*MERCİMEKLER   ÜZERİNİ 4-5 PARMAK GEÇECEK KADAR SUDA HAŞLANIR. ARA SIRA KÖPÜKLERİ ALINIR.
 



 


*SOĞANLAR RENDELENİR,SARIMSAKLAR İNCE İNCE KIYILIR ÇORBAYA İLAVE EDİLİR
 


 


*PİŞEN MERCİMEĞİMİZİN İÇİNE KAYNAYAR SU İLAVE EDİLİR, ERİTTİĞİMİZ SALÇA İLAVE EDİLİP  1-2 TAŞIM KAYNATILIR. DAHA SONRA BULGURÇORBAYA İLAVE EDİLİP  PİŞİRMEYE DEVAM EDİLİR.
 




*BULGURLAR  PİŞİP ÇORBA KOYU KIVAMA GELİNCE TUZ,KARABİBER, LİMON İLAVE EDİLİP , 1-2 TAŞIM DAHA KAYNATILIR.
*BAŞKA BİR KAPTA ERİTTİĞİMİZ YAĞA KEKİK NANE,KIRMIZI BİBERİ ATILIP KIZDIRDIĞIMIZ YAĞI ÇORBAYA İLAVE EDELİM.








 


***EZO GELİN ÇORBASI ANTEP YÖRESİNE AİT BİR ÇORBADIR ÖZELLİĞİ MALZEMELERİN ÇORBAYA SIRA İLE İLAVE EDİLMESİDİR.BULGUR YERİNE  PİRİNÇTE  ATILABİLİR
PÜF NOKTASI:FASÜLYE,NOHUT,MERCİMEK VE PİRİNCİ BÖCEKLERDEN KORUMAK İÇİN, İÇLERİNE TUZ SERPİP KARIŞTIRALIM KURU VE SERİN BİR YERDE SAKLAYALIM.

0 yorum:

Yorum Gönder