5 Kasım 2009 Perşembe

TARHANA


TARHANA

MALZEMELER

  • ½  KG KURU SOĞAN
  • !/2  KG TAZE KIRMIZI (BİBER SALÇALIK)
  • 1 KG DOMATES
  • 1 DEMET MAYDANOZ    
  • 1 DEMET DEREOTU
  • ½  KG SÜZME YOĞURT
  • 50 GR  GR İRMİK
  • ALDIĞI KADAR UN


YAPILIŞI:

*SOĞANLAR HALKA HALKA DOĞRANIR ÜZERİNE 1 PARMAK ENİNDE DOĞRANMIŞ KIRMIZI BİBER,KÜP DOĞRANMIŞ DOMATES,TUZ SERPİLİR .TENCERENİN KAPAĞI KAPATILIR.KISIK ATEŞTE PİŞİRİLİR.




*KAYNAMAYA BAŞLADIKTAN SONRA KAPAĞI AÇILIR.SUYU ÇEKTİRİLİR. PİŞTİKTEN SONRA DEREOTU VE MAYDANOZ ATILIR.KEVGİRDEN GEÇİRİLİR.POSASI ATILIR.SOĞUTULUR.

*YOĞURDU İLAVE EDİLİR.İRMİK,UNLA BERABER YOĞURULUR.SERT BİR HAMUR YAPILIR.

*4-10 GÜN İÇİNDE GÜNDE 2-3 DK YOĞURULUR MAYALANDIRILIR.






*TEMİZ BİR BEZ ÜZERİNE KÜÇÜK KÜÇÜK PARÇALAR KOPARILIP YASSILTILARAK KURUMAYA BIRAKILIR.ÖN YÜZLERİ KURUDUKTAN SONRA ARKA TARAFLARI KURUTULUR.

*İYİCE KURUDUKTAN SONRA AVUÇ İÇİNDE OVALANARAK UN HALİNE GETİRİLİR.

*TEMİZ BEZ TORBALARA KONULARAK KURU VE SERİN BİR YERDE SAKLANIR.

***VAKTİYLE PADİŞAH TEBDİLİ KIYAFET GEZERKEN FAKİR BİR EVE MİSAFİR OLMUŞ KENDİSİNE İKRAM EDİLEN ÇORBAYI ÇOK BEĞENMİŞ ÖVGÜLERDE BULUNMUŞ ÇORBANIN İSMİNİ SORMUŞ EV SAHİBVİ KADIN KUSURA BAKMAYIN EFENDİM BU ÇORBANIN ADI DARHANE ÇORBASIDIR DEMİŞ GEL ZAMAN GİT ZAMAN DARHANE ÇORBASI TARHANA ÇORBASI OLMUŞ..

0 yorum:

Yorum Gönder